Tomas Pincon

Uskoro novi Pinčonov roman

Njujork
Jedan od najslavnijih savremenih pisaca i svakako najmisteriozniji od svih, Tomas Pinčon ( Thomas Ruggles Pynchon, Jr. 1937. ) pronašao je originalan način da najavi svoju novu knjigu: okačio je oglas na amazon.com.

Roman još uvek nema naslov ali ima 992 strane i biće objavljen 5. decembra.

Prema opisu koji je sam autor objavio u svom oglasu radnja se odvija u periodu između Svetske izložbe u Čikagu 1893. i kraja Prvog svetskog rata, odnosno prati kraj jednog i početak drugog veka u u Koloradu, Njujorku, Londonu, Parizu, Veneciji, Beču, na Balkanu, Aziji, Sibiru i u Meksiku.

Još preciznije ovaj roman se bavi pretećom propasti sveta koju su prouzrokovale nezajažljive velike kompanije, lažna religioznost i opšta glupost a u čitavoj plejadi likova autor spominje i anarhiste, velike gazde, narkomane, matematičare, plaćene ubice, detektive, špijune kao i likove poput Bele Lugošija i Gručo Marksa.

Pinčon ima brojne fanove širom planete kako zbog jedinstvenog literarnog stila tako i zbog opsesvinog odbijanja da se pojavi u javnosti.

Šezedesetdevetogodišnji Pinčon uprkos slavi nikada nije dao nijedan jedini intervju u životu, ne pojavljuje se na TV, ne organizuje niti prisustvuje promocijama svojih knjiga a jedine objavljene fotografije datiraju iz njegovih studentskih dana.

Dva su izuzetka.

Godine 1997. uhvatila ga je ekipa CNN koja ga je mesecima pratila pa je Pinčon pristao na razgovor pod uslovom da se prethodno snimljeni snimci nikada ne objave.

A pristao je i da pozajmi glas samom sebi u jednoj od epizoda Simpsona u kojoj se njegov lik pojavljuje skrivenog lica, ispod papirne kese.

Iz života misterioznog pisca poznati su samo detalji, da je studirao aeronautiku i književnost na univerzitetu Kornel, da je vojni rok odslužio u mornarici i da je radio za kompaniju “Boeing”.

S druge strane čuju se i mišljenja da je famozni pisac pre svega majstor marketinga.

Pinčon je svetsku slavu stekao romanom “O bjava broja 49” koji je objavljen 1966. godine.

B92

1 komentar

Komentariši