Tihi Don

Šolohov bez sumnje

Od stalnog dopisnika MOSKVA
Objavljivanjem prvog izdanja faksimila čuvenog romana "Tihi Don", Ruska akademija nauka je stavila tačku na sve rasprave i sumnje ko je pravi autor tog velikog književnog dela. Stručnjaci su dokazali da je "Tihi Don" zaista napisao Mihail Šolohov, pa su sumnje koje su se decenijama provlačile u kulturnoj javnosti definitivno otklonjene.
Dvadesetogodišnji Mihail Šolohov napisao je roman samo za dve godine i kasnije za njega dobio Nobelovu nagradu. Sumnje da Šolohov nije pravi autor širili su oni koji su govorili da takav tekst ne može da napiše neko ko ima samo tri razreda gimnazije i ko kasnije nije mogao da se upiše na Moskovski univerzitet. U autorstvo je posumnjao i nobelovac Aleksandar Solženjicin, kao i moskovski akademik Balašov koji je odrastao na Donu.
– U našoj porodici nikada nije bilo sumnje ko je autor "Tihog Dona", priča unuka Šolohova Nina. Ona dodaje da svi koji su znali Šolohova moraju se sećati njegove jasne misli i mudrog uma. Otac Mihaila Šolohova se družio sa Haralampijem Jermakovim koji je bio prototip Grigorija Melehova u knjizi.
– Nije moje da dokazujem autorstvo. Ja treba samo da pišem, govorio je Mihail Šolohov.
Još daleke 1928. Šolohov je morao da pokaže specijalnoj državnoj komisiji u Moskvi manuskripte, to jest originalni rukopis. Komisija je potvrdila autorstvo. Čak 600 stranica originalnog rukopisa Šolohov je bio ostavio u Kamergerskoj ulici u centru Moskve u stanu najboljeg druga, takođe pisca i novinara Vasilija Kudaševa. Kao član Saveza pisaca Kudašev je imao u Moskvi svoj kabinet gde je i čuvao Šolohovljeve manuskripte. Uzgred rečeno Kudašev je autor knjige "Poslednje muškarčine"… Kad je Kudašev poginuo u ratu izgubio se i trag rukopisa Šolohovljeve knjige. Ipak, ispostavilo se da ga je čuvala rodbina Kudaševa. Ruska akademija nauka kupila je originalni rukopis "Tihog Dona". Jedni tvrde da je plaćeno 50 hiljada a drugi pola miliona dolara. Tu kupovinu je podržao Vladimir Putin još u vreme kad je kratko bio premijer Rusije. Nekolik o godina u RAN Rusije radili su na pripremi štampanja faksimila koji je sada objavljen. Nobelovac i najpoznatiji živi ruski pisac Aleksandar Solženjicin bio je najistaknutiji u širenju tvrdnje da Šolohov nije pravi autor "Tihog Dona". Po odlasku iz SSSR-a na Zapad Aleksandar Solženjicin je u Parizu izdao 1974. godine knjigu "Stremen Tihog Dona", sa podnaslovom "Zagonetke romana", koju je napisala književna kritičarka Irina Medvedeva Tomaševska. Iako je knjiga potpisana samo pseudonimom "D" zbog straha od sovjetske tajne policije KGB autorka Irina Medvedeva Tomaševska izvršila je samoubistvo.

SOLŽENJICIN ĆUTI
POŠTOVAOCI Solženjicina sada tvrde da on sigurno ne bi objavio takvu kompromitujuću knjigu da je znao da postoje originalni rukopisi Mihaila Šolohova. I posle objavljivanja manuskripta "Tihog Dona" najpoznatiji ruski živi pisac Aleksandar Solženjicin se javno nije izvinio mrtvom Mihailu Šolohovu koga je neopravdano i bez razloga blatio.

Branko VLAHOVIĆ

3 komentara

Komentariši