Umro pisac SF-a Arthur C. Clarke


U 91. godini života danas je na Šri Lanki zbog problema s dišnim putovima umro autor slavne Odiseje u svemiru 2001., Arthur C. Clarke. U suradnji s redateljem Stanleyjem Kubrickom 1968. napravio je jedan od najboljih SF filmova svih vremena. Bio je posljednji preživjeli član "Velike trojke" autora SF-a koja je uključivala Roberta A. Heinlena i Isaaca Asimova.

Napisao je više od 100 knjiga o znanosti, svemiru i budućnosti.

Rodio se u Mineheadu u Velikoj Britaniji. Tijekom II. svjetskog rata bio je radarski stručnjak, a nakon njega studirao je matematiku i fiziku na King's Collegeu u Londonu. Uključio se u rad Britanskog interplanetarnog društva. Pisanju se posvetio 1940-ih.

Jedan je od utemeljitelja ideje o telekomunikacijskim satelitima desetljećima prije nego što su postali stvarnost.

Geosinkrone orbite, na kojima se sateliti održavaju u nepomičnom položaju u odnosu na površinu Zemlje, nazivaju se prema njemu Clarkove orbite.

Od 1956. živio je na Šri Lanki gdje se bavio ronjenjem koje je, između ostalog, volio i zbog osjećaja koji podsjeća na bestežinsko stanje. "Savršeno funkcioniram pod vodom", rekao je jednom Clarke.

Bio je najslavniji strani državljanin na Šri Lanki, gdje je jedna akademija nazvana prema njegovu imenu.

Na proslavi svojeg 90. rođendana prije tri mjeseca Clarke je izjavio da ima tri želje: da zavlada mir na Šri Lanki, da čovjek odustane od upotrebe nafte i da E.T. konačno nazove.

Od 1960-ih borio se s posljedicama dječje paralize i ponekad je koristio invalidska kolica. Umro je u bolnici u Colombu koja se zove Apollo.  (njd)Komentariši